Alternatieve chemische grondbehandeling aardbei
Telers van aardbei, zowel productie als vermeerdering en wachtbedden ondervinden problemen van grondgebonden aaltjes en schimmels. Bij aaltjesproblemen is er een mogelijkheid om eens per 5 jaar een chemische grondontsmetting uit te voeren.
De inzet aan chemische middelen wil de sector graag beperken. Echter tegen diverse soorten aaltjes zijn er nog geen alternatieven.
Elders in de wereld zijn ervaringen opgedaan dat de teelt van speciale rassen bladrammanas na versnipperen een bodemontsmettende werking hebben. Dit kan ook uitgevoerd worden door het extract koolzaadolie over de grond te spuiten en in te regenen.
De sector wil dit in Nederland testen om de mogelijkheden te kunnen inschatten. Dit is overdraagbaar naar de gehele land- en tuinbouwsector met teelten in de vollegrond.
Samen met derden heeft VDL een alternatief ontwikkeld dat vooral getest is op aaltjes. Het concept dat de grond spit en daarbij de gronddeeltjes bloot stelt aan hete lucht tot 800 °C. Op geen van de vijf testbedrijven is een effect van meerwaarde aangetoond van deze Cultivit-methode.
Wel is aangetoond dat de methode geen effect heeft op schimmels en onkruiden. Bij de aardbeien is er wel een effect gemeten op aaltjes maar helaas heeft het niet geleid tot een hogere opbrengst ten opzichte van andere methodes.