Uitvoer glasgroente blijft achter door donker weer

Uitvoer glasgroente blijft achter door donker weer

In de eerste vijf maanden van 2012 is 4% minder verse groente en fruit van Nederlandse origine (exclusief uien en producten met industriële bestemming) uitgevoerd dan in 2011. In 2012 bedroeg de uitvoer 759 miljoen kg tegen 792 miljoen in 2011. In de maand mei viel de uitvoer 9% lager uit dan in 2011. Door het donkere weer is er minder aanvoer van glasgroenten.

 Uit een vergelijking van januari t/m mei 2012 met 2011 blijkt het volgende:

De uitvoer naar Duitsland is 6% gedaald, van 309 naar 291 miljoen kg. Er is minder glasgroente en witte kool naar Duitsland gegaan, maar wel meer hard fruit en champignon.

  • De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 9% afgenomen, van 110 naar 99 miljoen kg. Er is minder komkommer, paprika, tomaat en champignon naar het VK uitgevoerd maar wel wat meer aubergine en appel.
  • De uitvoer naar Rusland is met 42% gestegen, van 48 naar 69 miljoen kg. Er is meer peer, peen en tomaat naar Rusland uitgevoerd, maar de uitvoer van appel, kool en paprika is lager uitgevallen.
  • De uitvoer naar Frankrijk is 24% gedaald, van 47 naar 36 miljoen kg. Er is minder witte kool en glasgroente naar Frankrijk gegaan maar wel wat meer appel.
  • De uitvoer naar Zweden is met 42 miljoen kg stabiel gebleven. Zweden heeft meer prei en paprika uit Nederland ingevoerd maar wat minder tomaat.
  • De uitvoer naar Polen is met 18% gedaald, van 38 naar 31 miljoen kg. Er is minder komkommer, tomaat, sla en appel naar Polen uitgevoerd, de uitvoer van peer is gestegen.

Er is met name minder tomaat, paprika, komkommer, witte kool, aubergine en ijsbergsla uitgevoerd. Van peer, peen, appel, prei, aardbei en witlof is juist meer export geweest dan vorig jaar.

De export van Nederlandse uien is in de eerste vijf maanden van 2012 5% lager geweest dan in dezelfde periode in 2011.

De afname van 364 naar 345 miljoen kilo is voor het grootste deel te danken aan de daling van de uitvoer naar Rusland (-79%). Daarnaast hebben veel traditioneel belangrijke bestemmingslanden, zoals Duitsland (-37%), Senegal (-9%), Ivoorkust (-37%), het Verenigd Koninkrijk (-6%) en Polen (-69%) minder afgenomen. Er is duidelijk meer uitgevoerd naar Afrikaanse landen als Mauritanië, Guinee, Gambia en Sierra Leone. Ook enkele bestemmingen in Amerika en Azië, zoals Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Indonesië, Singapore en Maleisië, hebben meer uien uit Nederland ingevoerd.

Download de tabel Uienexport januari t/m mei 2012

Een tabel met meer uitgebreide informatie is verkrijgbaar bij Ed Slagboom, e.slagboom@tuinbouw.nl

Zoeken in dossier